En ole kerennytkään kirjoittelemaan pitkään aikaan. Valmistuneita töitä olen lähinnä lisäillyt Ravelryyn, kun en ole jaksanut ottaa kunnon kuvia. Ehkä tässä kesän mittaan kerkiän useammin päivittämään.

Tässä välissä olen kerennyt viettämään kuukauden vaihdossa Englannissa, Carlislessa. Siellä olin Cumbrian yliopiston Faculty of Arts -tiedekunnassa oppimassa sikäläistä käsityökulttuuria. Aivan mahtava reissu, joka tuntuu nyt jo unelta. Niin se aika kuluu. Englanti on kyllä upea maa, johon haluan vielä matkustaa uudelleen. Ihmiset ovat paljon kohteliaampia kuin Suomessa ja jotenkin se sikäläinen elämänmeno vie vain mennessään.

Koulussa on tehty urakalla töitä, tässä jaksossa valmistui sarja saunapeflettejä pellavasta sekä itse suunniteltu ryijy. Ryijyn tein urakalla neljässä viikossa, siihen meni 55 työtuntia, joista kaksi loimen luontiin ja kangaspuiden kudontakuntoon saattamiseen sekä tunti viimeistelyyn. Oman aikansa vei nukkien leikkaaminen, vaikka käytössä oli nukkapulikka. Nukkia työhön kului 7800 kappaletta, ja jokaiseen nukkaan tuli kolme 8cm pätkää ryijylankaa. Mahtava olo kun sen sai viimein valmiiksi.

Valmis ryijy painaa päälle kilon, ja vaatiikin vähän järeämmän ripustustavan kuin pelkkä taulukoukku. Asuntoon ei saa porata kiviseiniin reikiä, joten tuleva ripustuspaikka on vielä auki, puisia tms seiniä kun ei kovin montaa ole.

Aurinko paistoi ikävästi ryijyn yläosaan kun otin kuvaa, pohjaväri on siis oikeasti kokonaan musta.

ryijy.jpg

 

Mies toivoi ekaa kertaa sukkia, joten pitihän semmoiset sitten hänelle neuloa. Mallin valitseminen oli vaikeaa, kun piti olla komea, mutta miehekäs kuvio. Nutkin-sukat viimein sitten kelpuutettiin. Sukat valmistuivat nopeasti, mallineule oli mukavaa tehdä. Ainoa inhotus oli sukan kärki, jossa ei käytetty normaalia kavennusta, vaan tehtiin lyhennetyin kerroksin "kantapää" ja varpaiden juureen jäänet sumukat pääteltiin kolmen puikot päättelyllä. Aika jännä, mutta hidas tekniikka. Varvasosaan ei jäänyt yhtään saumoja, jotka voisivat käytössä hangata. Voisi joskus omiin sukkiin kokeilla myös.

 

sukka.jpg

Nutkin Socks

-koko: 45

-80s

-puikot: 2,25mm

-lanka: Schoppel-Wolle Admiral Bedruckt, väri 1592bedr