eli epätavallisen muotoinen, ranskalaisten mukaan. Käsityöihmisten ja erityisesti ristipistoilijoiden keskuudessa biscornulla tarkoitetaan pientä, tai ei niin pientä täytettyä tyynyä, joka on koristeltu ristipistoin ja ommeltu kahdeksankulmaiseksi. Toista biscornuani tehdessä kuvasin koko prosessin, vaikka noita ohjeita biscornun tekemiseen löytyykin netistä vaikka millä kielellä. Suomeksi esimerkiksi Violariumin sivuilta.

Ensin kankaalle pistellään molempien puolien kuviot, joiden pitää mahtua tismalleen saman kokoisen neliön sisään, muuten ompelussa tulee ongelmia eikä biscornusta tule säännöllisen epätavallisen muotoinen :)

1299841.jpg
Yläpuoli

1299844.jpg
Alapuoli


Jos kuvat pistelee samalle kankaalle, on hyvä jättää jonkin verran tilaa kuvien välille, ellei tiedä kuinka tarkkaan haluaa kuvat rajata. Kun kuvat ovat valmiit, niiden ympärille pistellään etupistoilla neliöt, jotka ovat yhtä suuret molempien kuvien ympärillä.

1299845.jpg


Kankaasta ja kuvioiden koosta riippuen, kuvat leikataan irti 0,5-1,5cm:n päästä etupistoviivasta. Varsinkin aida-kangas lähtee helposti rispaantumaan ompelun aikana. Jos leikkausvara on ollut liian pieni, kangas voi purkaantua etupistoihin asti. Jos minulla olisi ompelukone, olisin ehkä laittanut pienen siksakin leikkausreunaan varmistamaan ettei reuna purkaannu.

1299846.jpg


Biscornun ompelu aloitetaan toisen kuvan sivun keskeltä ja toisen kulmasta. Ompelupistot kulkevat molempien kuvia rajaavien etupistojen läpi, kankaaseen ei neulaa pistetä. Jos haluaa olla varma ettei poimi ompelussa kankaan säikeitä, voi käyttää tylppää neulaa. Itse koin tylpän neulan hankalaksi, kun etupistot olivat hyvin jämäköitä. Ompelu tapahtuu yliluottelupistojen tapaan aina yhden etupiston alta kummastakin kappaleesta. Näin edetessä nelisivuisista palasista tulee kahdeksansivuinen kappale.

Biscornua voi alkaa täyttämään kun reilut puolet on ommeltu. Sitä ei saa täyttää liian täyteen, mutta kunhan nyt ei täytettä sullo kivikovaksi, niin ei kannata hermoilla asian tiimoilta.

1299847.jpg
Kasaan ommeltu biscornu uhkuu pulleana, mutta jotain vielä puuttuu..


Nappisilmät kummallekin puolelle, puristavat keskeltä puoliskot yhteen ja napakoittavat rakenteen.

1299848.jpg
...nyt on biscornu täydellinen